Skip to main content

Keukenindeling

Is het tijd voor een nieuwe keuken? Dan denk je best even na over hoe je die gaat indelen. De juiste keukenindeling hangt af van hoeveel ruimte je ter beschikking hebt, waar de ramen en deuren zich bevinden, het budget en jouw keukengewoontes. Wij zetten de mogelijkheden hieronder even op een rijtje.

  1. Keukeneiland 

Denk je aan een nieuwe keuken? Dan denk je tegenwoordig aan een keukeneiland. De laatste jaren is een keukeneiland niet meer weg te denken in leefkeukens en open keukens. Je kan er alle kanten mee uit, en wint aan opberg- en werkruimte, maar dat neemt niet weg dat een keukeneiland veel ruimte in beslag neemt.

Heb je minder ruimte ter beschikking, maar wil je toch een eiland integreren? Dan kan je gaan voor een schiereiland, een eiland dat langs één kant tegen de muur staat. Wat betreft leidingen en elektriciteit is een schiereiland bovendien veel praktischer dan een open keukeneiland.

Keukenindeling: keukeneiland
Keukenindeling: keukeneiland
  1. Parallelle keuken

Een keuken waar twee keukenblokken parallel tegenover elkaar staan, wordt een parallelle keuken genoemd. Een parallelle keuken is ideaal voor kleinere ruimtes. We raden aan om je spoelbak en kookplaat in dezelfde blok te plaatsen, zodat je efficiënt kan koken. Je wint bovendien aan werkruimte én opbergruimte door te werken met twee blokken.

  1. U-vormige keuken

Een U-vormige keuken heeft logischerwijze de vorm van de letter U. Dat soort keuken wordt meestal tegen drie muren geplaatst, maar uitzonderlijk kan ook één been van de U uitsteken. Een U-keuken is vooral functioneel in grotere ruimtes (> 4 meter breed).

Keukenindeling
Keukenindeling: u-keuken
  1. L-vormige keuken

Een L-vormige keuken, ook wel hoekkeuken genoemd, is een van de meest voorkomende keukenindelingen. Een L-vormige keuken past in bijna elke ruimte, en biedt dan ook veel mogelijkheden. De hoekkeuken kan tegen twee wanden geplaatst worden, of één been van de L kan uitsteken. Een hoekkeuken vormt op die manier de ideale overgang tussen je keuken en aangrenzende woon- of leefruimte.

  1. I-vormige keuken

Heb je niet veel ruimte om je nieuwe keuken te plaatsen? Dan kan je kiezen voor een I-vormige of rechte keuken. Het is aangeraden om een muur te kiezen die minstens 3 meter lang is, om voldoende ruimte te voorzien voor opbergnoden, werkruimte en alle keukentoestellen. Meestal wordt er in een rechte keuken gewerkt met hoge keukenwanden, om zo alles uit de beschikbare ruimte te halen.

Hulp nodig bij jouw keukenindeling?

Heb je hulp nodig om jouw keuken optimaal in te delen? We geven jou graag advies over welke indeling het best bij jouw ruimte en gezin past. Linea Nova interieur maakt een ontwerp op maat van jouw wensen.